Як зробити сулугуні м'яким

Чому сир сулугуні не тягнеться?

Якщо в момент згортання кислотність буде підвищеною, то потік буде пухким, але якщо кислотність не зросте в процесі дозрівання сирної маси, то сир тягнутися у гарячій воді не буде.

Чи можна топити сир сулугуні?

Сулугуні або, як його часто називають, грузинська моцарелла – сир розсолу з гострим кисломолочним смаком. Він легко плавиться, практично тане, надаючи стравам ніжну солонувату нотку.

Чому сулугуні м'який?

Сир Сулугуні Згортання білків здійснюється кислою сироваткою за високої температури, з наступним відділенням сирної маси від сироватки, її формуванням, самопресуванням, посолкою та упаковкою. Висока харчова цінність м'якого сиру обумовлена високою концентрацією в ньому молочного білка та жиру.

Гастроном
Сулугуні (Мегрелія), покроковий рецепт з фото на 337 ккал

Сулугуні в домашніх умовах: ТОП-3 рецепти

Автор: Наталія Гофман
Кухар 4-го розряду, досвід роботи в ресторані понад 5 років

Як приготувати сулугуні в домашніх умовах? Секрети та корисні поради. Класичний та інші рецепти приготування сулугуні.

Сулугуні в домашніх умовах: ТОП-3 рецепти

Як зробити сулугуні – секрети та корисні поради

Як зробити сулугуні - секрети та корисні поради

  • Головна вимога при приготуванні сулугуні – додавання ферменту пепсину. Продається в аптеці.
  • Молоко підходить будь-яке: коров'яче, козяче, буйвола, овеча. Проте традиційний рецепт готується із овечого.
  • Молоко бажано використовувати домашнє у сирому вигляді. З покупного знежиреного та пастеризованого молока сир може не вийти.
  • Домашній сулугуні зазвичай робиться зі свіжого цільного коров'ячого молока.
  • Для приготування сулугуні в домашніх умовах, крім молока, може знадобитися: сметана; сир, що створює компонент.
  • Створюючим компонентом може бути мікробна закваска промислового виготовлення, як пепсин або просто лимонний сік.
  • Єдиний мінус рецепту – для приготування сулугуні потрібен великий обсяг молока.
  • З підручних матеріалів потрібно мати марлеву тканину. З її допомогою легко віджатимете сир від сироватки.
  • Добре мати кухонний занурювальний термометр, т.к. правильна температура закипання молока – результат вдалого сулугуні.
  • Щоб насолодитись молодим сиром, процес приготування завершується після того, як молоко утворюється у сирну масу. Віджавши через марлю залишки сироватки, сир готовий до вживання та подальшої витримки у розсолі не вимагає.
  • Якщо сулугуні використовується для начинки у випічку, його подрібнюють та залишають на 10 хвилин у теплому середовищі, щоб він розплавився.
  • Кольорові відтінки сиру залежить від якості молока. Якщо сировина з високим вмістом жиру, відтінок буде кремовий.
  • Свіжий сулугуні зберігається в холодильнику в контейнері до 30 діб. Для більш тривалого зберігання сир коптять.

Класичний рецепт приготування сулугуні в домашніх умовах

Класичний рецепт приготування сулугуні в домашніх умовах

Для любителів сиру сулугуні, які вирішили відтворити грузинську страву, рекомендую набратися терпіння, т.к. процес дуже трудомісткий. Однак результат того вартий.

  • Калорійність на 100 г – 290 ккал.
  • Кількість порцій – 1,5 кг
  • Час приготування – близько однієї доби
  1. У глибоку ємність налийте молоко та нагрійте до 35 градусів.
  2. У нагріте молоко додайте|добавляйте| пепсин, перемішайте і залиште в теплому місці на 1 годину.
  3. Після того, як молоко згорнеться і утворюються щільні грудки, все зберіть і покладіть у марлю.
  4. Підвісьте продукт на 1 годину, щоб стекла вся рідина.
  5. Сироватку, що залишилася, не виливайте, вона ще знадобиться.
  6. Через годину спробуйте сир.Відламайте шматочок і опустіть у гарячу воду кілька хвилин. Якщо після цього сулугуні тягнеться, значить готовий, якщо кришиться – залиште ще на деякий час.
  7. Коли сир стане еластичним, наріжте його великими пластинами та покладіть у холодну воду на 20 хвилин. Ця дія допоможе зупинити процес бродіння.
  8. Наріжте сулугуні невеликими кубиками, покладіть алюмінієвий посуд і налийте гарячу воду не вище 65 градусів.
  9. Коли сир почне плавитися, злийте воду та залийте свіжою. Таку процедуру повторюйте, доки утворюється однорідна еластична сирна маса.
  10. Приготуйте розсіл. Для цього перемішайте сироватку із сіллю.
  11. У розсіл помістіть сулугуні та залиште на 12 годин.
  12. Через цей час відправте сир на 2-3 години на холодильник.

Домашній сулугуні з лимоном

Домашній сулугуні з лимоном

Рецепт легендарного сиру сулугуні з лимоном в домашніх умовах нескладно готувати, що дозволить вже за кілька годин насолодитися свіжим солодкуватим смаком сирних скибочок.

  • Молоко (3,2%) – 4 л
  • Сичужний фермент – 1 г
  • Сіль – 660 г
  • Лимонний сік – 100 мл
  1. Приготуйте закваску. Фермент розчиніть у 200 мл води кімнатної температури.
  2. Відміряйте 1/10 частину розчину, тобто. 20мл.
  3. У молоко додайте лимонний сік та розведений фермент.
  4. Надішліть його на повільний вогонь і нагрійте до 30-32°C. Посолити.
  5. Розмішуйте молоко 3-5 хвилин, поки воно згорнеться, тобто. відокремиться сирна маса та сироватка.
  6. Сирну масу перелийте в друшляк з марлею.
  7. Дайте стекти всій сироватці та зав'яжіть марлю з сирною масою.
  8. Зверху встановіть гніт і наполягайте 40-60 хвилин.
  9. Перекладіть сир на дошку та наріжте шматками.
  10. Надішліть його в сковороду і на повільному вогні випарюйте рідину 3-5 хвилин. Періодично помішуйте в одному напрямку.
  11. Коли вся рідина випарується, заберіть сковороду з вогню.
  12. Сирну масу перекладіть у друшляк з марлею і зав'яжіть краї.
  13. Зверху поставте гніт.
  14. Наполягайте сир 40-60 хвилин, щоб маса сформувалася у щільну сирну кулю.
  15. Розгорніть марлю, візьміть сир і зануріть у крижану воду на 1 хвилину.
  16. Зробіть сольовий розчин із 2 ст. солі та 2 л води.
  17. Опустіть в нього сулугуні та залиште на 3 години.

Сулугуні в домашніх умовах із сиру

Сулугуні в домашніх умовах із сиру

Приготувати оригінальний молодий сулугуні в домашніх умовах можна з сиру. Цей рецепт підійде для кулінарних новачків, т.к. готується продукт дуже легко.

  • Молоко – 1 л
  • Сир – 1 кг
  • Яйця – 3 шт.
  • Вершкове масло – 100 г
  • Сода – 1 ч.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  1. Молоко закип'ятіть.
  2. Після появи бульбашок додайте|добавляйте| сир і перемішайте.
  3. Варіть помішуючи 20 хвилин.
  4. Масу перекладіть з друшляк з марлею і залиште, щоб стекла сироватка.
  5. Перекладіть сирну масу в каструлю, додайте|добавляйте| яйця з маслом і перемішайте.
  6. Посоліть, насипте соду і знову вимішайте.
  7. Варити 10 хвилин|мінути|, поки|доки| сир не розплавиться.
  8. Перекладіть сир у контейнер, змащений олією, і розрівняйте.
  9. Після остигання відправити сир у холодильник на 10 годин.