Збирати сировину краще вранці, коли роса на листках випарується. Для збору іван-чаю існує правило — найсмачніший чай виходить з листочків рослини, яка зовсім недавно зацвіла або готується зацвісти. Цвіте кипрей до кінця липня.25 черв. 2021 р.
Коли треба збирати іван чай?
Чай заготовляють у Карпатах у червні-липні, поки рослина цвіте. Кеш
Як правильно робити Іван чай?
Залитий окропом у 95-100°C Іван–чай відстоюють в чайнику протягом 10-15 хв. Потім настій збовтують, збагачуючи тим самим напій ефірними маслами. Іван–чай також можна варити, насипавши висушені пагони в каструлю і заливши холодною водою. Рідина повинна покривати їх на 5-10 сантиметрів.
Як використовувати Іван чай?
Пити по 1 склянці 2 рази на день: вранці натще та ввечері за півгодини до сну, краще за 30-40 хвилин до їди. Курс прийому – 30 днів. На основі іван-чаю можна зробити також легкий цілющий напій. Для цього 1 чайну ложку сухої суміші залити 1 літром теплої води та залишити на ніч.
Лікувальні властивості Іван чаю – опис та фото рослини